Metroplex | Henri van der Vegt

Metroplex urban area development

Sinds 1993 houdt Metroplex, Henri van der Vegt zich bezig met:
– Nieuwe stedelijkheid, trends, stadsgeografie, toekomstvisie, gezonde en gelukkige stad, stadseconomie, betekeniseconomie, smart city, fietsstad, betrokken vastgoed.
– Nieuwe stedelijke gebieden, gebiedsexpeditie, locatiekeuze, investeringskansen.
– Gebiedsvisies, kwaliteiten- en kansenkaarten, locatie- en planateliers, concept- en planontwikkeling, placemaking.
– Publicatie, presentatie, excursie, expositie, evenementen.

1. Houden van de stad
De liefde voor de stad willen wij uitdragen en bepleiten.

2. Kansen in de stad
Denken in kansen en mogelijkheden en stimuleren van een positieve mentaliteit. Het kan wel!

3. Complexiteit van de stad
De stad is altijd in beweging, verandert, inspireert, irriteert. De complexiteit maakt de stad tot een oneindige bron van inspiratie. Diversiteit, dynamiek en dichtheid dragen bij aan de levendigheid.

4. Publieke ruimte in de stad
Vrijheid en openbaarheid zijn belangrijke kenmerken van de stad. Een echte stad is gastvrij en biedt ruimte voor de toevallige ontmoeting.

5. Stedeling en stad
De stad heeft vele eigenaren en gebruikers. De stad is van ons allemaal!

6. Gebieden en plekken in  de stad maken
Een stad is een bonte verzameling van verschillende plekken en gebouwen, met eigen sferen, betrokkenen, eigen vormen en functies.

7. Uitgaan van bestaande kwaliteiten
Bij ontwikkeling ook uitgaan van de plek zelf. Elk gebied en plek is uniek met een eigen karakter, eigen kwaliteiten.

8. Samenwerken met betrokken partijen
Stedelijke gebieden hebben tal van eigenaren en gebruikers. Dus vorm coalities van mensen die iets willen met gebied, plek en gebouw.

9. Inzoomen en uitzoomen
Zo kun je op een plek in de stad strategische veranderingen in gang zetten.

10. Duurzame, gezonde en gelukkige stad
Duurzaamheid is uiteraard altijd een leidend principe bij gebieds- en locatieontwikkeling. Maar vooral ook de principes van de gezonde en gelukkige stad.

Samengevat:
Metroplex | built environment, urban area development.

 

Bio CV Henri van der Vegt

Henri van der Vegt (1962) is een geboren geograaf. Altijd erop uit, de omgeving verkennen. Het kan dan ook niet anders dan dat het vak Aardrijkskunde hem op de middelbare school het meest aanspreekt en hij kiest voor de studie Sociale Geografie in Groningen. Binnen de geografie spreekt de economische en stadsgeografie het meest aan en kiest hij voor die afstudeerrichting in Utrecht. Oók om in de Randstad te gaan wonen.

Na de studie is hij gaan werken bij het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (tegenwoordig Platform31) om kennis te maken met de ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling. Door die werkervaring is een zeer brede kijk ontwikkeld op ruimtelijke en economische stedelijke ontwikkeling.

Bij de Rijksplanologische Dienst (nu Planbureau voor de Leefomgeving) heeft hij kunnen zien hoe al die informatie en kennis een plek krijgt in het landelijke en Europese ruimtelijke beleid. In 1993 nam hij de beslissing om met Metroplex stedelijke ontwikkeling te starten. Zijn werk ontwikkelde zich steeds meer naar de (economische) gebiedsontwikkeling en het gebied als centrale schaalniveau, inzoomend naar locaties, plekken en gebouwen en uitzoomend naar stad, regio en stedelijke trends. Sindsdien heeft Metroplex een eigen aanpak ontwikkeld van trendonderzoek,
uitgangspunten formuleren, visieontwikkeling, gebiedsgeografie, kansenkaarten, initiatieven en strategische interventies.

Sinds 2016 is Henri van der Vegt samen met De Slinger Utrecht ook initiatiefnemer van het project Betrokken Vastgoed Utrecht. Want de nieuwe economische en maatschappelijke realiteit en het streven naar een gezonde stad zijn ook voor de vastgoedsector van groot belang. In de sector draait het meer en meer om sociaal en duurzaam denken en doen, innovatiekracht en verbinding met stad en omgeving. Betrokken vastgoed onderzoekt de laatste trends en ontwikkelingen, geeft
inspirerende praktijkvoorbeelden, ontwikkelt een visie op betrokken vastgoed en legt tenslotte de link naar concrete gebieds-, locatie- en vastgoedontwikkeling.

Henri van der Vegt richtte in 2000 de vereniging Nieuw Utrecht op om stedelijke vernieuwing vanuit burgerschap en particulier initiatief aan te jagen om welvaart en welzijn te bevorderen. In het lustrumjaar 2015 is duidelijker gekozen voor de toekomst waar het ons al die tijd al om ging: de ontwikkeling van de gezonde, gelukkige, florerende stad (Utrecht)!

Als opvolger van Nieuw Utrecht werd daarom in 2018 de stichting Happy City Nederland opgericht en momenteel zijn we bezig die inhoud en vorm te geven door verdere verkenning van het onderwerp, gesprekken, internationale contacten en concrete initiatieven. Binnen HC|NL draait het voor Van der Vegt met name om nieuwe
economie en gebieds-, locatie- en vastgoedontwikkeling.

In zijn vrije tijd doet Henri van der Vegt veel aan wielrennen en heeft hij tijdens studie
wedstrijdgeroeid bij ORCA. Voor beide sporten zet hij zich ook actief in. Als sporter, coach/ trainer en/ of bestuurder bij de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland, CTC Fietsen Utrecht en het Wielerplatform Utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s