Woonzorgcentrum Tolsteeg, Utrecht

Deze slideshow vereist JavaScript.

Stichting Stadslandbouw Utrecht, dat Urban Pilots met Anneke Moors in 2011 heeft opgericht, mag eind 2011 voor ouderenzorgorganisatie AxionContinu een pilot starten op het gebied van moestuinen en vers eten: voor het restaurant van Woonzorgcentrum Tolsteeg zetten wij dit jaar een moestuin op. Het begeleidende droombeeld is de moestuin voor het terras van restaurant Villa Augustus in Dordrecht. Natuurlijk kunnen 300 bejaarden hier niet van eten, maar de tuin zet wel de deur op een kier naar een maaltijd met verse groenten uit eigen tuin. Bovenal brengt de moestuin leven in de brouwerij. In een moestuin moet gewerkt worden! De bedrijvigheid en sfeer rond de productietuin versterken de levendigheid en sfeer van de centrale ontmoetingsplekken in Tolsteeg: het terras en restaurant. Juist in een woonzorgcentrum is die bedrijvigheid waardevol.

Een plek vol levendigheid
Toen het tuinontwerp van herborist Agnes Looman – van Agnes Kruiden op landgoed Eyckenstein in Maartensdijk – enthousiast ontvangen werd, droegen wij ecologisch hovenier Kees van der Laan voor om de tuin te onderhouden met een tuingroep van vrijwilligers uit Tolsteeg en de buurt. Dat doet hij als geen ander. Kees betrekt de bewoners bij de tuin, gaat het gesprek erover aan – de tuin maakt verhalen los – en plukt blaadjes om te proeven en te ruiken. Dat werkt. De plek komt helemaal tot leven en trekt, net als het restaurant, ook mensen uit de buurt aan die in de tuin komen werken. Zo raakt het zorgcentrum meer verweven met de buurt.

Workshops in en rond de moestuin
Ook AxionContinu speelt perfect in op de tuin: zij organiseren workshops in de tuin, van kruidenworkshops tot schilderen in de tuin. Het restaurant pakt de kookworkshop van Kees heel goed op: hij leerde hen werken met verse producten uit de tuin.

De oogst van de Tolsteegtuin
En nu gaat de deur op een kier naar maaltijden met verse groenten. De restaurantmedewerker van Tolsteeg loopt zo de tuin in om een krop sla te plukken, wat kruiden en eetbare bloemen voor een verse salade! Bij de opening van de Tolsteegtuin werden aan 150 bewoners en gasten hapjes geserveerd uit de tuin. De afdeling kleinschalig van Tolsteeg gaat binnenkort experimenteren met groentepakketten uit de Tolsteegtuin. De pilot pakt zo goed uit dat AxionContinu nu ook op een volgende locatie een moestuin wil starten.

Aanstekelijk succes
Dankzij de geslaagde samenwerking en het doorlopend uitproberen van nieuwe experimenten op gebied van plantencollectie, tuinactiviteiten en voedselbereiding is de Tolsteegtuin alsmaar in beweging. Dit maakt de Tolsteegtuin tot een prettige plek om te zijn. Daarnaast opent dit stapje voor stapje de weg naar fundamentele veranderingen ten aanzien van beleving en bereiding van de maaltijd en het functioneren van een ouderenzorgcomplex in zijn omgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s