De Nieuwe Omgevingswet: VISIE VOOROP!

DSC_0399

Dinsdag 21 maart was ik namens De Slinger Utrecht en het Slingerproject ´Betrokken Vastgoed´ bij een bijeenkomst van Vastgoedjournaal over de nieuwe Omgevingswet. En kreeg daar ook het boek van één van de sprekers (zie foto) Gerwin Gabry, sociaal geograaf/ planoloog bij KuiperCompagnons mee: ´Werken met de omgevingsvisie´. Lees bv.: “Dat de gemeente straks slechts acht weken heeft om op een omgevingsvergunningaanvraag te reageren, vraagt om een heldere kijk op de toekomst. Hiervoor is in de nieuwe wet het instrument ´Omgevingsvisie´ opgenomen.”

Het vraagt wat mij betreft verdergaand ook om een heldere koers voor de toekomst, een kompas. We moeten onze toekomst kiezen en nagaan van welke principes we willen uitgaan.

Het mooie van de Omgevingswet is dat ondernemers en burgers samen nu veel meer zelf het initiatief kunnen nemen tot het maken van visie. Dus dat burger en bedrijf niet alleen meedoen, maar helemaal aan het begin ook zelf dromen en denken over de eigen leef- en werkomgeving. En dat de overheid dat matched met de algemene doelen c.q. een gezonde en gelukkige stad. Dat vraagt van burger, bedrijf en overheid wel een andere houding bij omgevings-/gebieds- en vastgoedontwikkeling. Burger en bedrijf moeten dat initiatief dan ook wel (kunnen) nemen en de overheid moet dat initiatief dan ook een zeer serieuze kans geven. Dat vergt bij alle betrokkenen vooral een cultuuromslag.

De Slinger Utrecht zet in op deze zgn. ´engaged economy´ (een grotere rol voor het bedrijfsleven is zeer gewenst) en een van de projecten is nu Betrokken Vastgoed Utrecht. Dat project wil bijdragen aan die gewenste verdere cultuuromslag en ook aan gebiedsgerichte visievorming in relatie tot de nieuwe Omgevingswet. We organiseerden een speciaal event daarover op 21 juni (zie Omgevingswet & vastgoed Utrecht). De vraag is daarbij steeds: ´what real estate can do´ voor stedelijke ontwikkeling van Utrecht. Heel veel natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s