De Nieuwe Omgevingswet: VISIE VOOROP!

DSC_0399

Dinsdag 21 maart was ik namens De Slinger Utrecht en het Slingerproject ´Betrokken Vastgoed´ bij een bijeenkomst van Vastgoedjournaal over de nieuwe Omgevingswet. En kreeg daar ook het boek van één van de sprekers (zie foto) Gerwin Gabry, sociaal geograaf/ planoloog bij KuiperCompagnons mee: ´Werken met de omgevingsvisie´. Lees bv.: “Dat de gemeente straks slechts acht weken heeft om op een omgevingsvergunningaanvraag te reageren, vraagt om een heldere kijk op de toekomst. Hiervoor is in de nieuwe wet het instrument ´Omgevingsvisie´ opgenomen.”

Het vraagt wat mij betreft verdergaand ook om een heldere koers voor de toekomst, een kompas. We moeten onze toekomst kiezen en nagaan van welke principes we willen uitgaan. Heel abstract voor de hele samenleving en stad en daarna ook concreet per gebied(svisie). Daarover schreef ik in 2015 deze column: ´De gelukkige stad heeft de toekomst´.

Los van de Omgevingswet vind ik dat een gedeelde toekomstdroom en -visie altijd voorop moet staan. Niet alleen omdat een nieuwe wet daarom vraagt, maar omdat de stad en stedelijke ontwikkeling daarom vraagt. Dus: VISIE VOOROP! Die droom moet maar beter echt goed zijn, want wat we dromen bepaalt in hoge mate wat we denken en doen. Zo is de bekende American Dream de afgelopen decennia zeer sturend geweest voor ons gedrag. Het wordt tijd dat we echt overstappen naar een nieuwe European Dream die serieus werk maakt van een gezonde en gelukkige samenleving en stad.

Het mooie van de Omgevingswet is dat ondernemers en burgers samen nu veel meer zelf het initiatief kunnen nemen tot het maken van visie. Dus dat burger en bedrijf niet alleen meedoen, maar helemaal aan het begin ook zelf dromen en denken over de eigen leef- en werkomgeving. En dat de overheid dat matched met de algemene doelen, dus met bovengenoemde kompas voor verstedelijking: een gezonde en gelukkige stad. Dat vraagt van burger, bedrijf en overheid wel een andere houding bij omgevings-/gebieds- en vastgoedontwikkeling. Burger en bedrijf moeten dat initiatief dan ook wel (kunnen) nemen en de overheid moet dat initiatief dan ook een zeer serieuze kans geven. Dat vergt bij alle betrokkenen een cultuuromslag.

De Slinger Utrecht zet in op deze zgn. ´engaged economy´ (een grotere rol voor het bedrijfsleven is zeer gewenst) en een van de projecten is nu Betrokken Vastgoed Utrecht. Dat project wil bijdragen aan die gewenste verdere cultuuromslag en ook aan gebiedsgerichte visievorming in relatie tot de nieuwe Omgevingswet. We organiseerden een speciaal event daarover op 21 juni (zie Omgevingswet & vastgoed Utrecht). De vraag is daarbij steeds: ´what real estate can do´ voor stedelijke ontwikkeling van de regio Utrecht. Heel veel natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s