Eerste event Betrokken Vastgoed Utrecht

img_8220-1

Dinsdag 7 februari vond voor de eerste keer het event Betrokken Vastgoed Utrecht plaats, georganiseerd door De Slinger Utrecht en haar partners in samenwerking met Movares, Rabobank en DuurzaamGebouw.

De laatste trends en ontwikkelingen worden belicht, de link naar Utrecht wordt gelegd en door middel van inspirerende praktijkvoorbeelden wordt er een visie op betrokken vastgoed gegeven. Want de nieuwe maatschappelijke realiteit en het streven naar een gezonde en gelukkige stad is ook voor de vastgoedsector van steeds groter belang. Vastgoed heeft een grote maatschappelijke en stedelijke impact en … er valt nog veel te winnen!

Om 15.45 loopt het auditorium bij Movares in Utrecht vol. Meer dan 100 genodigden melden zich bij de registratie.

Het startschot wordt gegeven door Simone Mensink, bestuurslid van de Slinger Utrecht. Met trots opent ze namens de Slinger Utrecht en haar sponsoren Rabobank, DuurzaamGebouw en Movares deze eerste editie van het Betrokken Vastgoed Utrecht Event.

Dagvoorzitter Wietse Walinga begint met de stelling dat we op een andere manier moeten gaan kijken naar gebouwen: niet alleen als financieel product, maar ook als gezondheid bevorderend product met een enorme sociale en communicatieve impact.

Trendwatcher Farid Tabarki ziet dat oude, rigide structuren plaatsmaken voor een dynamiek waarin burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven flexibele verbanden aangaan en weer verbreken. Technologische ontwikkeling maakt hierin veel mogelijk.

Specialist Maatschappelijk Vastgoed Marc van Leent vindt de opkomst van zelfbouw, collectief particulier eigenaarschap (CPO), crowdfunding en Tiny Houses nog kleinschalig en sympathiek, maar ook uitdrukkingen van een fundamentele en steeds sterker wordende behoefte aan (nieuwe) vormen van zeggenschap en eigenaarschap.

Frans Holleman van BPD Shared Living Environments spreekt over de circulaire stad en samenleven. Het gaat steeds meer om beleving en kwaliteit die steeds beter te leveren is, ook door gebruik van (big) data. De opkomst van de deeleconomie biedt fascinerende kansen en dat laat hij zien aan de hand van praktijkcases als de voormalige zuivelfabriek Coberco in Arnhem en Zeeburgereiland in Amsterdam.

Robin en Carolien Winters, initiatiefnemers van Het Essenhuis in De Bilt, geven een inkijk in een uniek en intrigerend verhaal van een burgerinitiatief met enorme sociale impact. Voor de oplettende luisteraar is het een verrassend interessante casus met voordeel voor gemeenten, woningbouwcorporaties en vastgoed eigenaren bij het huisvesten van statushouders.

Paul Scholten van Livio neemt ons in vogelvlucht mee door de ontwikkelingen binnen zorgvastgoed, de uitdagingen van de branche en de mogelijke oplossingsrichtingen voor toekomstige bestendigheid van zorgvastgoed en haar dienstverlening.

Al met al heel veel informatie voor een dinsdagmiddag, maar de samenvatting van Wietse Walinga is toch verrassend eenduidig. Juist ook om koers te kunnen houden in deze tijden van verandering: de mens moet centraal en nog meer uitgangspunt zijn om te komen tot gezonde en gelukkige steden, gebieden en gebouwen die we willen maken!

Voor meer info: bekijk dit programmaboekje bij het event, dit impressiefilmpje van het event en het verslag van de middag in 10 punten.

Er liggen vele aanknopingspunten voor het uitwerken van thema´s, locaties, ondernemers, principes ´betrokken vastgoed´, voorbeelden, samenwerkingen via research en organisatie van lezingen, workshops en twee keer per jaar het event. Wordt vervolgd!

Concept & organisatie
De Slinger Utrecht: Geert Berger, Jitte Milder.
Metroplex gebiedsontwikkeling: Henri van der Vegt.

Een Reactie op “Eerste event Betrokken Vastgoed Utrecht

  1. Pingback: Omgevingswet: VISIE VOOROP! | Metroplex | Urban Area Development·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s