Denkruimte voor nieuwe stedelijkheid

Het wezen en de maakbaarheid van de stad. Dit is het onderwerp van onderzoek dat wij starten met Marc Nolden en Alan Hoekstra, ook leden van Nieuw Utrecht. Gebaseerd op observaties uit de stad zelf.

Wat weten we van de stad?
Steden groeien in hoog tempo. Hun complexiteit neemt navenant toe, getuige grote maatschappelijke kwesties, zoals de financiële crisis, veranderingen in het klimaat, immigratieproblematiek en de kloof tussen burger en politiek. Wat is er aan de hand met onze levensstijl en de manier waarop we onze maatschappij inrichten? Met het project Nieuwe stedelijkheid willen wij het denken over het wezen en de maakbaarheid van de stad stimuleren. Per slot van rekening leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad en maken we de stad met elkaar: dat is het strijdtoneel van al die maatschappelijke kwesties. Echter. Wat weten we eigenlijk van de stad?

Ruimte als uitgangspunt
Iedereen heeft gedachten over de stad en beelden van stedelijkheid, maar hoe vaak wisselen wij deze met elkaar uit? Al snel gaat het gesprek door op deelonderwerpen, gevoed door specifieke belangen. Wij willen nu eens breed onderzoeken wat een stad stedelijk maakt. Hoe een stad wordt gemaakt. Hierbij gaan wij uit van een ruimtelijk kader. Willekeurige plekken in de stad vormen uitgangspunt voor analyse. Heel praktisch dus. Vervolgens doen we subjectieve uitspraken over gebruik en beleving van de plek. Veelheid van beelden, analyses en invalshoeken moeten na verloop van tijd inzicht in de stad geven.

Kompas voor nieuwe stedelijkheid
Wij denken dat er behoefte aan kennis is over het functioneren en de beleving van stedelijke ruimte. Meer inzicht kan ons een kompas bieden voor de ontwikkeling van nieuwe plekken in de stad. Wij zijn gestart om met een groeiende groep mensen van gedachten te wisselen over nieuwe stedelijkheid. Denkruimte voor de stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s